Historie

Van vroeger uit is Rouveen een agrarisch dorp dat met name bekend stond om zijn paarden (handelaren). De boeren kochten veelal jonge paarden, die men later ‘beleerd’ weer verkocht. Door de vele paardenhandel ontstonden de zogenaamde monsteringen; verschillende eigenaren van jonge paarden gingen naar een bepaalde plaats in het dorp waar kopers zich verzamelden. (De Handelskeuring-Rouveen, een paardenkeuring / monstering dat vanaf 1998 in de Munnikenweek wordt georganiseerd, is op deze historische monsteringen gebaseerd.)

Later werden de paarden ook voor de Staphorster boerenwagen gezet en gingen de eigenaren op een stuk land een ‘wedstrijd’ houden. Vervolgens werd er in 1959 een ‘commissie ter bevordering van de paardenfokkerij en sport te Rouveen’ (de paardensportcommissie, heden ‘Stichting Paard & Sport Rouveen) opgericht, welke jaarlijks een Concours Hippique organiseerde. Dit hield in dat er landelijke wedstrijden voor tuigpaarden-rijders en springruiters werden georganiseerd, naast de wedstrijden en monsteringen van de plaatselijke paardeneigenaren. De organisatie van de eerste paardenconcoursen gebeurde in samenwerking met de plaatselijke oranjevereniging. Het concours vond dan ook plaats op 30 april, koninginnedag.

Later heeft de paardensportcommissie de zaterdag voor Hemelvaart verkozen als vaste datum op de agenda. Het concours groeide vervolgens uit tot een van de grootste evenementen in de gemeente Staphorst, met in de topjaren (jaren ’70 en ’80) duizenden bezoekers. In hippisch Nederland kreeg het Concours Hippique Rouveen een prominente plaats op de agenda, met name doordat het een van de eerste ‘graadmeters’ was in het nieuwe seizoen voor de concoursrijders.

Ieder jaar mag de organisatie zich verheugen met overvolle startlijsten en een sterk deelnemersveld uit heel Nederland. De ‘Stichting Paard & Sport Rouveen’ is nog steeds een volledig zelfstandig opererende stichting. De stichting wordt hierbij ondersteund door vele vrijwilligers en het bedrijfsleven uit Rouveen en omgeving.